Αρχική

ΓΝΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ

Παιδίατρος στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στις 9/1/1974. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1998. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στη Μ. Βρετανία. Είναι Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Εκπόνησε Διδακτορική διατριβή με τίτλο ‘’Αναγνώριση, συχνότητα και αιτιολογική διερεύνηση των επιληπτικών συνδρόμων σε παιδιά’’. Εργάστηκε ως παιδίατρος – νεογνολόγος στην Κλινική Άγιος Λουκάς, Θεσσαλονίκη, για 3 χρόνια και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο από το 2005. Ήταν παιδίατρος του Προσχολικού Κέντρου ΑΤΠΣΥΤΕ για 2 χρόνια. Εργάστηκε ως παιδίατρος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης για 3 χρόνια και στους παιδικούς σταθμούς του ΟΒΡΕΠΟΜ από το 2013 έως σήμερα. Είναι παιδίατρος του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας) Β.Ελλάδας από το 2005 έως σήμερα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

 

Φωτογραφίες

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

POSTS

Εφημερίδα καρφίτσα 21/1/2023

Λοιμώξεις από Στρεπτόκοκκο στα παιδιά. Συνέντευξη στις 17/01 στην ERT3 102FM με την Βούζη Ασπασία.

18/1/2023

Τηλεφωνική συνέντευξη στον Flash 99.4 σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α στα παιδιά

10/1/2023

9/1/2023

Παιδιά και ιώσεις: Πότε να τα κρατήσουμε σπίτι; (AUDIO)

Tα σχολεία άνοιξαν εν μέσω γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού.

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς μίλησε η κ. Όλγα Τζέτζη , παιδίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης.

Με ποια συμπτώματα κρατάμε σπίτι τα παιδιά;
Τι πρέπει να προσέξουμε;

H κ. Τζέτζη απευθύνει έκκληση στους γονείς να μην πιέζουν για χορήγηση αντιβίωσης.

https://www.rthess.gr/epikairotita/paidia-kai-ioseis-pote-na-ta-kratisoume-spiti-audio/

9/12/2022

Στην Ελλάδα ο στρεπτόκοκκος Α: Καθησυχαστικοί οι παιδίατροι – Α.Κωνσταντόπουλος και Ο.Τζέτζη μιλούν στο parapolitika.gr για τους 17 θανάτους παιδιών σε Βρετανία και Ισπανία

Συστήνουν ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους της χώρας μας, αλλά και επικοινωνία με τους παιδιάτρους επί υπόπτων συμπτωμάτων στα παιδιά

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και λόγω της πολύτιμης, πλούσιας κλινικής εμπειρίας του, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί στο parapolitika.gr ότι «στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος, την οποία προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, η οποία οδήγησε σε θάνατο δεκαπέντε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ισπανία».

Και ο καθηγητής συνεχίζει: «Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν μόλις το 1/4 των παιδιάτρων της Ελλάδας, σε σχέση με τους δικούς τους τοκετούς, ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους μόνον στα νοσοκομεία. Συνεπώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουμε συνήθως μη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άμεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αμυγδαλίτιδες ή την πυοδερμία και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης άμεση. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι στις χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας και μαζικής πρακτικής είναι να εμποδίζεται η είσοδος του στρεπτόκοκκου στο αίμα, προκειμένου να προκαλέσει διεισδυτική νόσο, τύπου σηψαιμίας».

Από την πλευρά της, η παιδίατρος, Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, δηλώνει στο parapolitika.gr -στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο- τα εξής για το ίδιο θέμα: «Υπάρχουν σκέψεις σχετικά με την τροποποίηση της απάντησης του ανοσολογικου μας συστήματος λόγω Covid λοίμωξης. Ας σκεφτούμε ότι οι Βρετανοί δεν είχαν μεγάλα διαστήματα καραντίνας ούτε αυστηρά μέτρα ποτέ, που σημαίνει ότι ενήλικες και παιδιά μολύνθηκαν και επαναμολύνθηκαν αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας.

Προσωπική μου σκέψη είναι να μη ξεχνάμε και τον πρόσφατο σάλο (Μάιος 2022) με τα περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά στη Μ. Βρετανία, που και εκεί μια από τος υποθέσεις ήταν η προσβολή του ήπατος από αδενοϊό και η τροποποιημένη ενδεχόμενα απάντηση του οργανισμού, λόγω τροποποίησης του ανοσολογικου συστήματος από covid λοίμωξη Όλα αυτά είναι υποθέσεις, όμως, ακόμη. Όχι πανικό, συστήνουν και οι γιατροί στην Αγγλία, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς.

Έμαθα επίσης ότι υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών (πενικιλλίνης, γιατί αυτή συνταγογραφούν στη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο). Επίσης, μην ξεχνάμε το διαφορετικό σύστημα Υγείας στη Μ. Βρετανία, όπου το παιδί εξετάζεται από γενικό γιατρό αρχικά και όχι από παιδίατρο και τα ραντεβού με τον γενικό γιατρό αργούν αρκετά και οι γονείς δεν έχουν την “πολυτέλεια των Ελλήνων γονέων να μιλάνε ανα πάσα στιγμή με τον παιδίατρό τους”».

Και η Όλγα Τζέτζη συμπληρώνει:

“Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α κλινικά εκδηλώνεται ως φαρυγγιτιδα ή οστρακιά (φαρυγγιτιδα με συνοδο εξάνθημα στο σώμα) η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά (αλλά εύκολη και η εργαστηριακή επιβεβαίωση με φαρυγγικό επίχρισμα) από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτικη αγωγή. Σπάνιες περιπτώσεις της διεισδυτικός λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβιου στο αίμα (μικροβιαιμια , σηψαιμία) και την πρόκλησης σοβαρής νόσησης και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονεις των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθει στη λοίμωξη και να την καταπολεμήσει εγκαίρως. (Εδώ έρχεται η υπόθεση μήπως η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων παιδιών έχει τροποποιηθεί λόγω της Covid λοίμωξης – κανεις δε μπορεί να το πει αυτό όμως ακόμη. Θα φανεί στο μέλλον…). Συμπέρασμα, επί υπόπτων συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον παιδίατρο, κλινική εκτίμηση και ο παιδιατρος ειναι αυτός που θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Και εδώ, στην Ελλάδα, είδαμε στα ιατρεία μας αρκετά περιστατικά στρεπτοκοκικκής φαρυγγιτιδας τον τελευταίο μήνα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε συνήθως αυτή την περίοδο”.

4/12/2022

1/12/2022

19 Νοεμβρίου 2022

Παιδίατροι: Βιώνουμε ήδη την τριδημία – » Έκρηξη» ιώσεων σε παιδιά

Δεκάδες περιστατικά COVID-19, RSV και γρίπης καθημερινά στα ιατρεία. Δύο παιδίατροι εξηγούν στο iatronet.gr γιατί η Ομοσπονδία πρότεινε επαναφορά μάσκας.

Οι τρεις αναπνευστικοί ιοί που απειλούν φέτος την υγεία παιδιών σχολικής, προσχολικής και βρεφικής ηλικίας, ανησυχούν γονείς και παιδιάτρους. Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να παρατηρείται έξαρση περιστατικών COVID-19 και λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού με τον συγκυτιακό ιό RSV, ενώ άρχισαν νωρίς και τα κρούσματα γρίπης σε παιδιά.

«Εμείς οι παιδίατροι ήδη βιώνουμε την τριδημία που διαβάζουμε στον ελληνικό και ξένο ιατρικό τύπο», λέει στο iatronet.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη (φωτογραφία), ενώ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρανταγλής (φωτογραφία), αναφέρει πως δέχτηκε στο ιατρείο του μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα περιστατικά ιώσεων από όσα είχε εξετάσει ολόκληρη την χειμερινή σεζόν 2020-2021.

Οι δύο παιδίατροι προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στο επόμενο διάστημα, ενώ τοποθετούνται στο θέμα της επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, που έθεσε η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. 

Περισσότερα, νωρίτερα και βαρύτερα περιστατικά

Η Όλγα Τζέτζη, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες παιδίατροι, έχουν προμηθευτεί τα διπλά τεστ που με ένα επίχρισμα ανιχνεύουν τόσο την COVID-19 όσο και τη γρίπη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπει αυξημένα θετικά τεστ για COVID-19 και κάποια για γρίπη, αλλά δεν έχει υπάρξει περιστατικό συλλοίμωξης και από τους δύο ιούς. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι λοιμώξεις με RSV σε βρέφη.

«Βλέπουμε απλές ιώσεις που ξεκινάνε από το ανώτερο αναπνευστικό να κατεβαίνουν στο κατώτερο αναπνευστικό και να εξελίσσονται σε πνευμονίες», παρατηρεί και προβλέπει πως τις ερχόμενες εβδομάδες η πίεση θα μεταφερθεί και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η βαρύτερη λοίμωξη εξηγείται από το ότι ο οργανισμός πολλών παιδιών είναι «παρθένος», μην έχοντας εκτεθεί σε ιούς τα προηγούμενα δύο έτη, λόγω της πανδημίας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εποχής είναι και οι επαλαμβανόμενες λοιμώξεις. «Δεχόμαστε διαρκή τηλεφωνήματα για επανεκτιμήσεις μιας λοίμωξης, η οποία διαδράμει πιο βαριά σε σχέση με το παρελθόν. Το παιδί κάνει πολλές μέρες πυρετό, γίνεται καλά και μετά ξανανεβάζει», αναφέρει η κ. Τζέτζη και συμπληρώνει: «Το μόνιμο ‘παράπονο’ των γονιών αυτές τις μέρες είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει καλά και ξαναρρώστησε. Στους παιδικούς σταθμούς τα μισά παιδιά κάθε τμήματος απουσιάζουν. Βλέπουμε πολλές λοιμώξεις, επαναλαμβανόμενες, νωρίτερα από όσο το περιμέναμε, βαρύτερη κλινική εικόνα και περισσότερες επιπλοκές».

Συλλοιμώξεις και επιπλοκές

Ο Νίκος Καρανταγλής βλέπει καθημερινά στο ιατρείο του δεκάδες μικρούς ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, κυρίως νήπια και παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού. «Ξεκινάνε με πυρετό, βήχα, κακουχία. Σε κάποια από αυτά έρχεται και κολλάει ένα μικρόβιο που αλλιώς δεν θα έβρισκε χώρο να αναπτυχθεί, προκαλώντας κάποιες επιπλοκές, όπως είναι η ωτίτιδα, η βρογχίτιδα και η λαρυγγίτιδα. Σε λιγότερα παιδιά μπορεί να κάνουν και πνευμονία, που είναι μια πιο βαριά κατάσταση», λέει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως παρατηρούνται και συλλοιμώξεις. «Πιθανόν συνέβαινε και στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουμε τα εργαλεία τεχνολογίας που μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Στο Ιπποκράτειο που έχει τον εξοπλισμό, βρίσκονται στην ανάλυση των δειγμάτων δύο και τρεις αναπνευστικοί ιοί ταυτόχρονα, κι εκεί αναρωτιέται κανείς ποιος είναι εκείνος που προκαλεί τα συμπτώματα ή αν ευθύνονται όλοι», σημειώνει.

Σημαντικά αυξημένα είναι τα κρούσματα COVID-19 σε παιδιά, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε δεύτερη ή και τρίτη λοίμωξη, ενώ εμφανίζονται και οι γνωστές στους παιδιάτρους λοιμώξεις από τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) που μοιάζει ως προς τα συμπτώματα με γρίπη, ρινοϊούς και COVID, αλλά είναι συχνά υπεύθυνος για βρογχιολίτιδα σε βρέφη.

Οι μάσκες στα σχολεία

Οι δύο παιδίατροι είναι επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο γενικευμένης επαναφοράς της χρήσης μάσκας στα σχολεία, για την προστασία των παιδιών τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς.

«Η ψυχολογία του κόσμου έχει δοκιμαστεί στα δύο χρόνια και εγώ ήμουν πάντα κατά της υποχρεωτικότητας», αναφέρει η κ. Τζέτζη, που είναι μέλος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Διατυπώνει την ελπίδα και την πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι πλέον αρκετά εκπαιδευμένος, ώστε να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας εκεί όπου είναι αναγκαίο. «Δεν μιλάμε για υποχρεωτικότητα. Μιλάμε για την ατομική ευθύνη του καθενός να φορέσει μάσκα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό», σημειώνει και προσθέτει: «Εμείς, συστήνουμε στα παιδιά που περνάνε κορωνοϊό να φοράνε τη μάσκα για άλλες μέρες μετά την επιστροφή τους, όπως προβλέπεται και από το πρωτόκολλο».  

Ο κ. Καρανταγλής, από την πλευρά του, προτείνει σε πρώτη φάση να φορά μάσκα ο ασθενής. «Η καλύτερη προστασία για το ίδιο το παιδί που είναι άρρωστο είναι να μείνει στο σπίτι. Ακούω από γονείς ‘είχε λίγο βήχα, αλλά επειδή δε μπορούσα να λείψω από τη δουλειά, το έστειλα στο σχολείο’. Αυτή δεν είναι μια καλή πρακτική», επισημαίνει για να προσθέσει: «Πρώτον, γιατί αν μείνει στο σπίτι με τη φροντίδα της οικογένειας, με τον καθαρισμό της μύτης και με σωστή διατροφή, θα γίνει το ίδιο γρηγορότερα καλά Δεύτερον γιατί δεν θα διασπείρει σε όλη την υπόλοιπη τάξη. Και όταν νιώσει καλύτερα το παιδί, δηλαδή είναι απύρετο ένα με δύο 24ωρα, αλλά επιμένει ένα βηχαλάκι, καλό είναι να φοράει μάσκα στην περίοδο επαναφοράς, για να προστατεύσει τους γύρω του».

Ενόψει του χειμώνα και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, οι δύο παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους τα «όπλα» του εμβολιασμού κατά της γρίπης και της COVID-19.

Αντιμετωπίζουμε ένα ανοσοποιητικό κενό – Να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη γρίπη

/https://www.voria.gr/article/pediatros-antipetopizoume-ena-anosologiko-keno—na-emvoliastoun-ta-pedia-gia-ti-gripi

Κοροναϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τρόπο ζωής, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών

/https://www.alphatv.gr/news/koinonia/article/116341/koronaios-oi-epiptoseis-tis-pandimias-ston-tropo-zois-alla-kai-tin-psuhologia-ton-politon/

86η Δ.Ε.Θ. – Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

06/07/2022: COVID για παιδιά

20/04/2022: ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά.

Πρόκειται για κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς μέχρι τώρα ιούς που να φταίει. 5 Απριλίου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Σκωτία…Η Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Θεσσαλονίκης μιλά στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς.

Όπως εξηγεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα παιδιά ήταν υγιή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Δεν βρέθηκαν θετικά σε κανέναν γνωστό ιό που να προκαλεί ηπατίτιδα.
Κάποια από τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό ή είχαν νοσήσει πρόσφατα από κορωνοϊό, κάτι το οποίο ερευνάται αν συνδέεται με την ηπατίτιδα.

6 παιδάκια χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος…Υπήρξαν όμως και παιδιά, τα περισσότερα μάλιστα, που ξεπέρασαν μόνα τους την ηπατίτιδα.

Πόσο επικίνδυνη είναι στα αλήθεια η ηπατίτιδα για τον ανθρώπινο οργανισμό?

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν?

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα?

Ακούστε τη συνέντευξη στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.rthess.gr/koinonia-protovoulies/anisychia-gia-tin-ipatitida-mystirio-se-ee-ipa-ti-erevnoun-oi-paidiatroi-audio/?fbclid=IwAR07lCyWYXjAh0iAloG1m_5SCEXFbjUhjEHM_XvgbiIxLZnMbGcaBW3QNCY#l27opug5z7ef2ijvjpb

Συνέντευξη στον Flash 99,4fm σχετικά με την εθελοντική δράση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

10/01/2022 Συνέντευξη για Εμβολιασμό Παιδιών- Άνοιγμα Σχολείων

6/01/2022 Συνέντευξη στο Flash Radio

9/11/2021: τηλεφωνική συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τον Covid εμβολιασμό σε εφήβους

Από την τηλεφωνική μας συνέντευξη στο grtimes.gr

Η ένωση ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στη Διαδικτυακή της ημερίδα με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών & Εφήβων: από την Πρόληψη ως την Αντιμετώπιση. Ο ρόλος του Παιδιάτρου»

Κυριακή 18/4/2021

Σας περιμένουμε όλους : γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους, επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο, πολίτες κοινωνικά ευαισθητοποιημένους.

https://fb.me/e/46lR9kGcV

Χάρτης

Θα μας βρείτε Βασιλίσσης Όλγας 129Α, Θεσσαλονίκη.